Elektráreň Mochovce

Elektráreň Mochovce

Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel otvorili najmodernejšie infocentrum o energii - Energoland Mochovce.

Je vybavené najnovšími interaktívnymi a zobrazovacími technológiami, ktoré vám priblížia atraktívny príbeh energie od Veľkého tresku až po blízku budúcnosť.

V Energolande vás čaká 33 interaktívnych sekcií, ktorými sprevádza virtuálna sprievodkyňa Gaia. Hneď pri vstupe do budovy spoznáte svoju energiu vo veľkorozmernom termozrkadle a zmerať si ju môžete pri pretekoch na interaktívnej LED podlahe. Energiu načerpáte pri krátkom 3D filme Odysea energie. Aké druhy energií ľudstvo využívalo v minulosti a ako veľké objavy ovplyvnili nárast populácie vám ukáže stroj času. V expozícii watty vlastnou silou nabijete virtuálny mobil a dozviete sa, koľko energie je potrebnej na prevádzku spotrebičov - od mobilu až po raketoplán.

Máme pre vás aj niekoľko tematických PC hier: v blackoute bude vašou úlohou zásobovať elektrinou mesto a zabrániť kolapsu siete. Energopolis je zasa strategická hra, ktorej cieľom je postaviť mesto a zabezpečiť potrebnú energiu pre jeho chod. Lákadlom je aj super motorka, na ktorej sa môže cestovať z minulosti až do blízkej budúcnosti.

Časť expozície je venovaná jadrovej energetike. Jej súčasťou je aj špeciálna „nafukovačka“, ktorá je prvá svojho druhu na svete a predstavuje kontajnment - ochranný plášť jadrovej elektrárne. Tu  získate informácie o nanosvete atómov, neviditeľnom ionizujúcom žiarení, jadrových elektrárňach, či rádioaktívnych odpadoch, a dozviete sa viac aj o fenoméne globálneho otepľovania a uhlíkovej stope, ktorú zanechávame na Zemi.

Ak si do smartfónu stiahnete appku Energoland, môžete objaviť aj virtuálny svet rozšírenej reality.


Viac informácií nájdete na www.energoland.sk