Zelené srdce univerzity - Botanická záhrada SPU v Nitre

Zelené srdce univerzity - Botanická záhrada SPU v Nitre

Navštíviť Botanickú záhradu SPU v Nitre sa určite oplatí. Byť na chvíľu v zelenom srdci univerzity a oddýchnuť si v príjemnom prostredí je ako pohladenie na duši.

Okres Nitra, mesto Nitra

Navštíviť Botanickú záhradu SPU v Nitre sa určite oplatí. Byť na chvíľu v zelenom srdci univerzity a oddýchnuť si v príjemnom prostredí je ako pohladenie na duši.

Vyrážame! V rozľahlom parku sú situované druhy flóry mierneho pásma s ohľadom na ich systematické zaradenie, biologické a ekologické zvláštnosti a zoskupené do spoločenstiev s prihliadnutím na princípy záhradno-architektonickej tvorby. Ak návštevník bude bažiť po ďalších zaujímavostiach, tak určite sa oplatí navštíviť skleníky botanickej záhrady, ktoré sa pýšia bohatou zbierkou tropických a subtropických rastlín, rastlín, pestovaných v regulovaných podmienkach expozičných a pestovateľských skleníkoch. Svoje zastúpenie tu majú rastliny okrasné, úžitkové, mäsožravé, ako aj sukulenty a kaktusy. Vďaka zberovým expedíciám uskutočneným v počiatkoch vzniku botanickej záhrady, hlavne do Ekvádoru, Peru a Nikarague, boli získané cenné exempláre Orchideí a Bromélií.

Zvláštnosťou v Botanickej záhrade sú aj zbierky úžitkových rastlín a poľných plodín, zastúpené veľkým počtom druhov a odrôd zeleniny, ovocných drevín, viniča a koreninových rastlín. Mimoriadne vzácna je najmä zbierka odrôd jabloní ale tiež sortiment starých a krajových odrôd rôznych ovocných druhov.

Botanická záhrada sa hrdí aj viváriom, ktoré je zariadenie pre chov rôznych druhov exotických teplomilných živočíchov, obvykle upravené tak, aby sa čo najviac podobalo ich prirodzenému prostrediu. Pre odvážnych návštevníkov ponúkame možnosť sa odfotiť s hadom. Maskotom vivária je aj „Vinco“ korytnačka ostrhatá, ktorá je jednou z najväčších korytnačiek chovaných na Slovensku. Na vlastné očí môžete vidieť krokodíla, leguána, varana , pavúky slimáky a rôzne iné jaštery.

A čo na záver? Ste vítaní - stačí už len prísť...

Otváracie hodiny - vivárium:

Pondelok – Piatok od 09.30 do 16.00 hod. 
Streda od 14.00 do 18.00
Nedeľa od 14.00 do 16.00  

Kontakt: 

Univerzitné vivárium SPU v Nitre
BZ - UV SPU
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Trieda Andreja Hlinku 2
949 76 Nitra

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421/37/641 47 91
http://www.vivarium.estranky.sk/
https://www.facebook.com/pages/Viv%C3%A1rium-SPU-Nitra/138802109468612

 

Otváracie hodiny - botanická záhrada:

Pondelok – Piatok od 08.00 do 15.00 hod. 
Sobota - Nedeľa od 10.00 do 18.00  

Kontakt: 

Botanická záhrada SPU v Nitre
Tr. Andreja Hlinku 2
949 76 Nitra

Tel.: +421/37/641 47 37

www.bz.uniag.sk/
https://www.facebook.com/pages/Botanick%C3%A1-Z%C3%A1hrada-Spu/545282998825465